úterý 14. dubna 2015

16 mýtů o hubnutí

Nazdárek !
Minule jsme se podívali na mýty týkající se celkové zdravého životního stylu (článek najdete ZDE), dnes se podíváme na mýty o hubnutí (pokud je tady někdo, kdo se snaží zhubnout - já se nehlásím :o) ).
Další můj oblíbený obrázek...Aneb true story :D



1) Po 17. hodině už ani sousto - Měli byste jíst naposledy 2-3 hodiny před ulehnutím do lůžka - Proč ? Kvůli klidného spánku, kterého docílíte, pokud nebudete chodit spát s plným žaludkem. Večer by měly být konzumovány hlavně bílkoviny. Musíte se naučit jíst v pravidelných intervalech - tělo si časem navykne a nebude si šetřit energii v tukových zásobách na "horší časy". Důležité je, kolik energie přijmete v průběhu celého dne. Pokud přijmete více kalorií  (než byste při hubnutí měli) ještě před 17. hodinou, to, že už pak nebudete jíst, vám vůbec nepomůže. Naopak se to může ještě zhoršit.

2) Po zdravém jídle se nepřibírá - Omyl. Přibírá se po všem, čeho je hodně (tedy až na tu zeleninu asi :D )

3) Po rýžových chlebíčcích a podobných potravinách zhubnu - Tyto potraviny mají poměrně vysoký glykemický index a většina lidí se po jejich snězení setká s ještě větším hladem.
Z vlastní zkušenosti (získané pozorováním :D): Můj spolužák žil v domnění, že žije strašně zdravě, když snědl celé balení rýžových chlebíčků. A předtím vůbec nesnídal. No, myslela jsem si o tom své...

4) Jídlo omezit nemusím, stačí, když budu cvičit - To je možná ten největší omyl. Strava je základ, bez ní ničeho nedosáhnete. Ne nadarmo se říká, že tvoří 70% úspěchu, nějakých 30% je ten pohyb (a taky se do těch 30% počítá stres, jak řekl můj trenér :) ). Jistě, toto platí, pokud se nesnažíte o nějakou velkou změnu, chcete udržovat nebo váš jídelníček není až tak nezdravý. Pokud je ale vaše stravování nezdravé a vašim cílem je zhubnout, je strava to první, co byste měli řešit.

5) Tloustnutí mám v genech - Nene. Všechno jde, když se chce. Pokud nemáte nějaké závažné zdravotní problémy, kvůli kterým obezitou trpíte, nemůžete se vymlouvat. Někomu jde hubnutí zkrátka pomaleji a někdo hubne rychle - každé tělo je jiné, ale to neznamená, že je to dáno geneticky. Pravděpodobnější je to, že si přebíráte špatné stravovací návyky a nechuť sportovat.

6) Půst při úplňku pomůže - neříkám, že byste neměli občas tělo pročistit. Věřte nebo ne, stačí to pouze jednou za rok. Při půstu tělo hladoví a bere energie nejen z tukových zásob, ale také ze svalů - dochází tedy ke ztrátě svalové hmoty. Možná si den poté stoupnete na váhu a ta vám ukáže nižší číslo, to je ovšem pouze ztracená voda. Po pár dnech se zvážíte znova a zjístíte, že jste kila nabrali zpátky.

7) Když chci zhubnout, musím jíst jen zeleninu - Takový názor má většina lidí nejen na hubnutí, ale obecně na zdravý životní styl. Všichni si myslí, že ti, kteří žijí zdravě, jsou králíci pojídající jen zeleninu. Jíst pouze zeleninu je opravdu nevhodné - je důležitá, to ano, ale ve stravě je důležitý poměr B,S a T. Pokud člověk hubne, měl by konzumovat nejvíce bílkoviny.

8) Pokud budu jíst "LIGHT" potraviny, zhubnu - Omyl. Jsou to potraviny, které mají snížený energetický obsah některé látky (tuků nebo sacharidů), ale právě tato složka pak musí být něčím nahrazena. Např. nízkotučný jogurt může být plný jednoduchých cukrů.

9) Nejlepší je dát si na snídani müsli - Ano, pokud si je uděláte doma, je to dobrá volba. Nebo pokud si koupíte alespoň nějaké kvalitnější. Ale ty kupované jsou plné zbytečných cukrů a tuků a mají vysokou energetickou hodnotu, nenasytí Vás na moc dlouho a proto nejsou vhodné na konzumaci. Mnohem lepší by tedy bylo dát si třeba ovesné vločky. Nebo si můžete připravit svou vlastní směs - smcháte to, co máte rádi - např. ovesné vločky, oříšky, sušené ovoce...

10) Když se hodně potím, hubnu - To mě vždycky pobaví. Ne, není tomu tak. Tělo vylučuje pot jako indikátor ochlazování.

11) Jím často a malé porce = zvýší se mi metabolismus - Metabolismus se zvyšuje především díky pohybu a budování svalové hmoty – svalová hmota velmi účinně pomáhá se spalováním tuků. Ano, pravidelná strava má možná nějaký podíl na zrychlení metabolismu, ale největší roli v tom hraje bezesporu právě pohyb.

12) Když chci zhubnout, musím jíst biopotraviny - Biopotraviny jsou možná kvalitnější, zdravější, bez zbytečných chemických látek, chutnější, ale nikoliv dietnější než ostatní potraviny.

13) Když budu jíst ostrá jídla, zhubnu - Při konzumaci ostrých jídel se možná více spotíte, ale opravdu přitom nezhubnete.

14) Jsem žena a když začnu posilovat, nezhubnu, pouze naberu svalovou hmotu - Pokud chcete získat krásné křivky, vyrýsovat postavu, posilování je to pravé ořechové. Hubne se při něm asi pomaleji než při kardiu, ale tělo je dle mého názoru více symetrické. Lépe vytvarované. Když jako žena cvičíte, spalujete tuky, pokud do toho dáte spoustu energie, dochází k nabírání svalové hmoty. Ta pomáhá ke spalování tukových zásob. To, že se ručička na váze při hubnutí pohnula nahoru, může tedy znamenat to, že jste přibrala svaly. Ale vy přesto sledujete lepší výsledky ! Jde to zkrátka i bez hubnutí, pokud tedy nemáte nějakou velkou nadváhu. Nemusíte se ale bát, že se z vás stane nějaký osvalený chlap - žena má jiné hormony v těle než muž, takže nějakou extra velkou svalovou hmotu by určitě po cvičení hned tak nepřibrala. Kulturistky mají speciálně upravený jídelníček a cvičí s těžkým závažím - běžně asi nezvednete např. 5 kg na jednu ruku, takže mužské postavy určitě nedosáhnete. A ani pokud byste tolik zvedaly - ono to chce opravdu hodně dřiny a ten jídelníček se opravdu hodně liší od toho, co jíte vy.








15) Bez jo-jo efektu nezhubnu - omyl. Někdo ale musí vykonat hodně práce při přechodu na zdravý životní styl. Když budete jíst opravdu zdravě a pravidelně cvičit, věřte, že dosáhnete svých cílů. Nesmíte ale věřit všemu, co vám říkají různé reklamy. Změna trvá déle, než tyto reklamy uvádí. Tedy pokud chcete trvalou změnu.

16) Když hubnu, nesmím jíst sladkosti - Omyl. Pokud si jednou za čas dopřejete něco sladkého, nezabije Vás to a nepřiberete z toho. Např. 2 čtverečky čokolády denně vás nezabijí (pokud neskončíte u celé tabulky) - a pokud máte výčitky svědomí, sáhněte po kvalitnějších sladkostech - když už jsme u těch čokolád, tak po nějaké s vyšším obsahem kakaa, např. nějaká s 80% a výše :)

A jaké další mýty znáte vy ?
PS: Uvažuji o založení facebookové stránky blogu - co na to říkáte ? :)
Založila jsem si také ASK, takže pokud máte nějakou otázku, klidně se zeptejte i tam :)

4 komentáře:

  1. O těch rýžových chlebíčcích..taky jsem dneska celé balení snědla. Protože jsem spala u přítele a nestihli jsme snídat, tak aspoň něco sladkého na ráno. Jinak je taky nejím..:) a myslím, že jednou za čas neuškodí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná jsem to blbě napsala - já je mám taky ráda, většinou sním celé balení :D A nevadí mi že nejsou až tak zdravé. Mě spíše v tomhle šlo u skutečnost, že si myslel, že když sní celé balení, že je to třeba lepší než sníst třeba celozrnné pečivo se šunkou :)

      Vymazat
  2. Půst při úplnku pomůže? lol :DDD ani nevím proč, ale fakt mě to rozesmálo:D jinak krásně napsaný článek a snad si ho některé slečny přečtou abys je mohla vyvést z omylu:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      Já vím, někdy člověk až žasne nad tím, čemu lidé věří - bohužel zrovna tomu věří moje mamka :D :D Jako je to k pláči no :( :D

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu blogu a za každý komentář, ať už pozitivní či negativní - chybami se člověk učí :)