pondělí 24. listopadu 2014

Tuky

Zdravím !
Mám pro Vás další článek na téma výživa - tentokrát si něco řekneme o tucích.

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Tuky (=lipidy) jsou látky, které se nemohou vázat s vodou. Jedná se o estery vyšších mastných kyselin vázaných na alkohol. Jsou to látky s největší energetickou hodnotou a v těle slouží jako dlouhodobý zdroj energie. Jsou zdrojem esenciálních mastných kyselin. Tuky zlepšují texturu potravin, jejich jemnost a chuť. Tuky mají nejvyšší energetickou hodnotu - 38 kJ/g, oproti 17 kJ u ostatních makroživin.

DĚLENÍ TUKŮ

Dle surovin, ze kterých se získávají, se dělí na:
  • ŽIVOČIŠNÉ - mléčný tuk, sádlo, lůj, rybí olej
  • ROSTLINNÉ - luštěniny (sója, čočka, hrách), ořechy a semínka, oleje (olivový, slunečninový, řepkový,....)
Dle nasycenosti :
  • NASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY
  • NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY - mají dvojnou vazbu na různých místech uhlíkatého řetězce
  • POLONENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY - mají více dvojných vazeb
A když si to rozdělíme podle "dobrých" a "špatných" :
  • DOBRÉ TUKY - avokádo, vejce, ořechy (arašídové máslo <3) a semínka, luštěniny, rostlinné oleje (olivový, kokosový,...)
  • ŠPATNÉ TUKY - tučné maso, jídla z fastfoodů, margaríny, uzeniny, slané pochutiny (chipsy, křupky,...), sladkosti


ZASTOUPENÍ TUKŮ V NAŠÍ STRAVĚ

Energetické zastoupení tuků v naší stravě by se mělo pohybovat kolem 25-30%, což je zhruba 70-100g tuku na den.
Vysoká konzumace tuků má za následek např. obezitu, riziko kardiovaskulárního onemocnění, vysoký krevní tlak a výskyt některých forem nádorových onemocnění.
V moderním světě je několik skupin lidí....Já zmíním ty, kteří stravu neřeší a stravují se ve fastfoodech, tuků mají ve stravě opravdu spoustu, tedy hlavně těch nezdravých, často to dopadá tak, že trpí některým z výše uvedených následků....Dále zmíním ty, kteří se snaží zhubnout a tukům se pokud možno vyhýbají (např. vyhazují žloutky a jí jen bílky....) - to je taky chyba. Vůbec se tuků nemusíte bát, pokud zvolíte ty správné (uvedeny výše).

CHOLESTEROL

Cholesterol může mít původ, jak exogenní tzn. je přijímán v potravě, tak původ endogenní (syntetizován v organismu). Exogenní cholesterol se nachází pouze v potravinách živočišného původu. Z celkového příjmu se vstřebá asi 50%, denně je naše tělo schopno absorbovat maximálně 500-700mg. Cholesterol, který si vytváří naše tělo samo (endogenní), vzniká zejména v jaterních buňkách. Jeho tvorba je stále regulována a závisí na množství cholesterolu v krvi. Z toho vyplívá, že snížený přívod potravou vyvolá zvýšenou syntézu v organismu.
HLAVNÍ FUNKCE CHOLESTEROLU V NAŠEM ORGANISMU: Hlavní funkcí je funkce strukturní (výstavba membrán). Je také hlavním substrátem pro tvorbu steroidních hormonů.

JAKÝ JE KLÍČ KE SPALOVÁNÍ TUKŮ ?

To je otázka, na kterou se ptá mnoho lidí. Jsou ochotni tuky omezit, jíst nízkotučné potraviny atd....Avšak tvrdý trénink je nijak neláká....Takový trénink by měl trvat déle jak 30 minut - v té době totiž začíná tělo využívat energie z tuků namísto energie ze sacharidů.
Tuk naše tělo nejvíce použije jako palivo při méně intenzivní aktivitě o delším trvání.

RADA NA ZÁVĚR:

Určitě význam tuků nijak neomezujte. Tuky podporují tvorbu svalové hmoty a síly, a věřte, že i při dietě Vám příjem tuků pomůže v energeticky náročné dny, kdy za tuto energii z tuků budete vděční :)


Zdroj obrázků : google.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za návštěvu blogu a za každý komentář, ať už pozitivní či negativní - chybami se člověk učí :)